Iluzia Timpului | Documentar 2016 Tradus in Romana



„A fost odată ca niciodată…”, sună propoziția magică de la începutul tuturor poveștilor bune. Dar care este, de fapt, „povestea timpului”? Oamenii spun că „timpul zboară”, că „timpul înseamnă bani”, iar noi „irosim timp”, „pierdem timp” sau încercăm să „câștigăm timp”.
Precum un râu, timpul pare să curgă la nesfârșit de la un moment spre altul. Iar curgerea timpului pare a fi întotdeauna într-o singură direcție: spre viitor. Însă este posibil ca lucrurile să nu stea tocmai așa. Descoperirile din ultima sută de ani ne arată că ceea ce mare parte din ceea ce știm despre timp este o iluzie.
Contrar a ceea ce (credem că) simțim în fiecare zi, s-ar putea ca timpul să nu „curgă” deloc. Trecutul nostru s-ar putea să nu fie iremediabil pierdut; s-ar putea ca viitorul nostru să existe deja… Se pare că însuși timpul poate accelera și încetini și că evenimentele despre care credem că se pot derula într-un singur sens se pot întâmpla și în sens invers.
Cum se poate așa ceva? Cum de ne înșelăm atât de tare despre ceva atât de banal? Iar dacă timpul nu este ceea ce credeam că este, atunci ce este el, de fapt? A avut timpul un început? Va avea un final? De unde vine timpul?
Căutând răspunsuri la toate aceste întrebări, fizicianul Brian Greene ne poartă într-o călătorie în timp, sărind 50 de ani în viitor, înainte de a intra într-o gaură de vierme, pentru a călători în trecut. Brian Greene ne dezvăluie un nou mod în care să înțelegem timpul, în care momentele trecut, prezent și viitor – din epoca ucigașului T Rex până pe vremea stră-stră-nepoților noștri – coexistă în același timp. Acest film documentar ne va purta înapoi la Big Bang, unde fizicienii cred că se ascund secretele supreme ale timpului.

Comentarii